Wednesday, May 20, 2020

Invaliditet i sport


Svi smo svjesni ogromnih benefita koje sport donosi. Sport ne pridonosi samo poboljšanju tjelesne kondicije. Sportom stvaramo nova poznanstva, jačamo samopouzdanje, karakter, stvaramo prijateljstva, mogućnost putovanja. Prema podacima, 15% osoba u svijetu živi sa nekim oblikom invaliditeta. U brojkama to su milioni ljudi. To daje značaj pojmu ‘’adaptivni sport’’. Dakle, šta je adaptivni sport?
Adaptivni sport (ili parasport) je sport u kojem mogu učestvovati osobe sa invaliditetom. Iako se možda malo drugačije oslovljava, pruža iste te beneficije kao bilo koja druga vrsta sporta.
Danas sama zamisao da se osoba sa invaliditetom može aktivno baviti sportom nije više strana. Od sportskih igara na lokalnom nivou, pa do Paralompijskih igara, osobe sa svim vrstama invaliditeta aktivno sudjeluju u sportu.
Same paraolmpijske igre su nastale nakon Drugog svjetskog rata, kao vid rehabilitacije za vojnike koji su se vratili iz rata. Ono što je prvenstveno počelo kao sportski natjecaji između raznih bolnica, uskoro prerasta u nešto mnogo veće, tako da od 1960-te godine Paraolmpijske igre postaju dijelom svijeta sporta. Danas sport pored svojih benefita koje sam već spomenula, vid je i reintegracije i inkluzije. Posebno služi osobama koje su invaliditet stekle kasnije u životu.
Ono što se u početku dešavalo, jeste nepostojanje adekvatne asistivne opreme za osobe sa invaliditetom. Teška invalidska kolica u kojima se pojedinac nije mogao sa lakoćom kretati, proteze za amputirce koje su bile neugodne i za svakodnevne aktivnosti, a kamoli za bavljenje sportom. To napokon nije više slučaj, oprema koju koriste sportisti sa invaliditetom je velikog kvaliteta, te omogućava da se postignu rezultati kakve sportisti sa tipičnim tijelima ne bi mogli postići. Mnogi zagovaraju da su sportska pomagala kakve koriste Paraolimpijci budućnost kojoj će svi sportisti težiti i koja će promijeniti svijet sporta.
Kakvo je stanje u BiH kada govorimo o inkluzivnom sportu? Iako smo mala država koja izdvaja mnogo manje sredstava za sport (a kamoli za inkluzivni sport) od drugih evropskih država, ipak se možemo pohvaliti veoma kvalitetnim sportistima. Sama nisam veliki ljubitelj sporta, moj fizički angažman se svodi na kućni pilates kada sam raspoložena, ali sam jako ponosna na sve ljude koji ozbiljno shvataju sport i koji se zalažu za kvalitet inkluzivnog sporta.
Možda najzvučnije ime vezano za inkluzivni sport je plaivački klub Spid. O ovom klubu se mnogo govorilo i pisalo, posebno zbog velikog zalaganja trenera da ova priča inkluzije nastavi. I rezultati tog zalaganja su itekako vidljivi. 2018. proveden je veliki projekat ‘’Plivanje kao terapija i integracija za osobe sa posebnim potrebama’’, koji je finansirala Općina Stari Grad Sarajevo. Taj projekat je omogućio besplatne časove plivanja za 20 mališana, te pokazalo spremnost vlasti da podrže inkluzivnost u sportu. Rezultati koje ovaj plivački klub stvara su doista impresivni, a njihovo zalaganje se vidi i u prvom međunarodnom paraplivačkom takmičenju koji su organizovali 2019-te godine. Značaj ovog takmičenja je ogroman jer nikada prije BiH nije bila domaćin za takvu vrstu takmičenja. Njihov slogan ‘’U vodi smo svi jednaki’’ doista je sproveden u djelo. Upravo je voda odlično okruženje u kojem svi možemo biti jednaki jer različitim vrstama tijela i zdravstvenih nivoa daje mogućnost da se na jednak način iskažu.
Bosna i Hercegovina se također može pohvaliti i uspjehom na snježnim disciplinama. Mlada skijašica Ilma Kazazić je predstavljala BiH na  Zimskim Paralompijskim igrama.
Veliki pomak u inkluzivnom sportu dešava se zahvaljujući Specijalnom Olimpijadi Bosne i Hercegovine koja omogućava pripremu i natjecanja za za djecu i odrasle sa intelektualnim teškoćama. Već je u svijetu prihvaćen sport osoba koje imaju neki fizički invaliditet, zato je Specijalna olimpijada od velikog značaja u poboljšanju psihofizičkog zdravlja osoba sa intelektualnim teškoćama. Ovaj organizacija već punih 50 godina stavlja fokus na sposobnosti učesnika, a ne na teškoće, a različitosti slavi. Specijalna olimpijada djeluje na globalnom nivou sa učesnicima iz 172 zemlje.
Sport u kontekstu invaliditeta je značajan koliko i sport u bilo kojem drugom kontekstu. Najbolja stavka sporta jeste da mijenja stvarnost. Mijenja naš pogled na svijet, a društvu daje novu percepciju osoba sa invaliditetom. Često društvo posmatra OSI kroz samo jednu dimenziju (dimenziju invaliditeta,) a zahvaljujući sportu stvara se prostor da se percepcija na osobe sa invaliditetom mijenja.

No comments:

Post a Comment

Kako se nositi sa diskriminacijom?

Svako je barem jednom u životu osjetio na vlastitoj koži neki oblik diskriminacije. Neko rjeđe, a neko češće. Ta riječ je postala nažalo...